Sedma tradicionalna dvodnevna manifestacija „Stolačka tarča” (Foto FENA/ES)

Otvorena ‘Tarča’: Stolac iduća dva dana „srednjovjekovni centar”

Life

U Stocu je u petak otvorena sedma tradicionalna dvodnevna manifestacija “Stolačka tarča” čime je Grad Stolac postao “srednjovjekovni centar” Bosne i Hercegovine.

“Stolačka tarča” je srednjovjekovni sajam koji se održava od 2015. godine na starom gradu Vidoškom iznad Stoca, nacionalnom spomeniku BiH.

(Foto FENA/ES)

– Ovo je sedma “Stolačka tarča” i ove godine smo se vratili na one stare staze kako smo radili proteklih godina. Prošle smo godine radi pandemije koronavirusa održali samo jedan dan manifestacije – rekao je predsjednik udruge “Vitezovi hercega Stjepana Kosače” Anđelko Šutalo.

Udruga je organizator “Tarče”, a podršku im pruža i Grad Stolac te je jedan od ciljeva ove manifestacije revitalizacija starog grada Vidoškog.

– Što se tiče pripreme same manifestacije stvarno je komplicirana i zahtjevna, ali mi smo jedna dobra klapa. Pripreme su zahtjevne i psihički i fizički, a zadnjih dvanaest dana smo neprestano radili na starom gradu – izjavio je Šutalo.

Kako kaže, svake godine se trude ‘ubaciti’ nešto novo.

– Dosta radimo na tome da privolimo i najmlađe. Održana je predstava Dječjeg vrtića Stolac, za koju su se oni pripremali cijele godine, posebno od maškara gdje su glumili vitezove i djeve, a mi smo im odlučili dati priliku da pokažu plesnu točku i mislim da je bilo baš lijepo – smatra predsjednik viteške udruge.

“Tarču” redovno posjećuju viteške skupine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a svake godine se uprizoruje “Obrana hercegova grada”.

Posjetiteljima su dostupne radionice streličarstva, mačevanja, keramike i sl, prikazuju se srednjovjekovni i renesansni plesove te predstave, a posjetitelje ove godine glazbom zabavlja mađarski glazbeni sastav “Holloenek Hungarica”.

– Imamo dosta skupina iz BiH koje nisu bile tu prošle godine, kao npr. naše prijatelje iz Prijedora. Udruga ‘Rusag’ i njihovi vitezovi su jako dobra skupina i ovogodišnji su nam gosti – navodi Šutalo.

Shares