Hrana koja daje energiju i snagu: 5 tipova namirnica koje treba jesti svaki dan

Life

Dobro je poznato koliko je važno svakodnevno unositi nutritivno bogate namirnice, jesti više manjih obroka te unositi dovoljno tekućine. Ipak, važno je znati i koju hranu unositi kako bi imali dovoljno energije i snage.

Hrana koja daje energiju i snagu tijelu je ona hrana koja će imati znatan utjecaj na to kako se osjećate i omogućit će lakši dan, kao i rad tjelesnih funkcija.

Kako hrana utječe na energiju i snagu?

Svaka hrana tijelu daje energiju u obliku kalorija. Ipak, ne utječe svaka hrana jednako na razinu energije. Ugljikohidrati su tako dobar izvor energije. Ovdje je potrebno paziti na to koji ugljikohidrati se unose i u kojim količinama. Jednostavni ugljikohidrati se jednostavnije i brže probavljaju i povećavaju razinu šećera u krvi te uzrokuju nagli rast energije koji jednako tako lako pada i uzrokuje umor.

Upravo zato su bolji izbor složeni ugljikohidrati koji sadrže više vlakana, sporije se probavljaju i osiguravaju energiju za cijeli dan. Jednako tako, potrebno je birati ugljikohidrate s manjim glikemijskim indeksom.

Osim ugljikohidrata, za energiju, a posebno za snagu važni su i proteini, kao i zdrave masti koje bi se na tanjuru trebale naći u manjem omjeru.

Kako jesti za više energije i snage?

Osim samih namirnica, važno je kako i koliko se jede kako bi tijelo imalo dovoljno energije i snage. Potrebno je jesti najmanje pet obroka koji će uključivati voće i povrće, ali i zdrave međuobroke poput orašastih plodova. Jednako tako treba paziti i na dovoljan unos tekućine kroz dan. Veliku ulogu igra i vrijeme kada se uzimaju određeni obroci. Jedna od glavnih lekcija je nikada ne preskakati obroke i ne osjećati glad. Ako dođe do gladi, tijelo će trošiti energiju iz mišićnog tkiva.

Više je nego poželjno izbjegavati slatkiše, kolače ili pekarske proizvode kojima se u tijelo brzo unosi previše šećera, a to može voditi do umora i pojačanog osjećaja gladi.

Osim hrane, na razinu energije i snagu bitno utječu spavanje i vježbanje.

Koja hrana daje energiju i snagu?

Iako mnogi kod nedostatka energije prvo posežu za šalicom kave, ovo baš i nije najbolje rješenje. Štoviše, previše kofeina može imati upravo suprotan efekt. Umjesto kave, bolje je konzumirati hranu koja je bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima, vlaknima i koja sadrži proteine, složene ugljikohidrate i zdrave masti.

Točnije, radi se o ovim namirnicama:

1. Voće

Voće je dobro jer je velik izvor vitamina i minerala, a određeno voće utječe i na energiju. Ovdje spadaju: banane, naranče, jabuke i bobičasto voće.

2. Meso i riba

Riba je odličan izvor energije, omega 3 masnih kiselina te vitamina B. Najbolji odabir su sardine, losos i tuna. Osim riba, dobar izvor su i svinjska jetrica.

3. Mliječni proizvodi

Jaja koja se pojedu za doručak će tijelu osigurati dovoljnu razinu energije i dulje će trajati osjećaj sitosti. Osim jaja, veliku ulogu u održavanju energije će imati i jogurt.

4. Povrće

U povrće koje tijelu daje energiju spadaju: batat, cikla i zeleno lisnato povrće.

5. Žitarice i mahunarke

Ovdje spadaju: zobene pahuljice, kvinoja, smeđa riža, leća, orašasti plodovi, sjemenke i kikiriki maslac.

S druge strane, trebalo bi izbjegavati prženu hranu, brzu hranu, slatkiše, kolače te prerađenu hranu. Od slatkoga je za energiju dobra tamna čokolada, dok od pića je poželjno piti puno vode, ali i nezaslađenih čajeva.

Zaključak

Dakle, određena hrana može tijelu dati energiju i snagu, koji mogu potrajati i cijeli dan. Važno je ovu hranu unijeti u organizam svaki dan u umjerenim količinama, a pri tome izbjegavati slatkiše, prerađenu i brzu hranu.

Shares