Biščević: Bit će omogućeno kretanje učenika u svim dijelovima škole

Direktorica Inga Biščević za Voice: Ponosni smo na našu borbu da se izgradi lift u školi za djecu s poteškoćama u razvoju

Life Naslovna

JU Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje egzistira od 1981. godine i jedina je srednja škola u Kantonu Sarajevo koja obrazuje i radno osposobljava i učenike sa poteškoćama u razvoju. Kao takva predstavlja vrijedan resurs koji se mora staviti u funkciju jačanja cjelokupnog obrazovnog sistema.

U septembru 2020. Djevojčica Merjem Sivro nije mogla prisustvovati nastavi zbog poteškoća u kretanju i korištenja kolica. Od tada traje borba njenog oca da se pomogne u izgradnji lifta kako bi nesmetano i redovno mogla pohađati nastavu.

Na inicijativu vijećnika Vedada Deljkovića, 2021. Su iz budžeta grada Sarajeva obezbijeđena sredstva u iznosu od 70.000 KM za izgradnju lifta, no tek prije nekoliko dana, nakon raznoraznih proceduralnih zavrzlama, potpisan je ugovor o izgradnji lifta.

– Od trenutka kada su obezbjeđena sredstva dolazi do raznih prepreka, jer da bi dobili dozvolu za izgradnju lifta morate imati papire da ste vlasnik objekta, izganjati sve potrebne urbanističke dozvole i raspisati javni tender za odabir najboljeg ponuđača. Od tada suočili smo se sa mnogobrojnim izazovima jer nismo imali riješene imovinsko-pravne odnose. Tu kreće borba sa uknjižavanjem objekta bez posjedovanja ijednog papira da objekat uopće postoji. Nakon godinu uspjeli smo uknjižiti objekat u vlasništvo Kantona Sarajevo uz pomoć Općine Novo Sarajevo, Pravobranilaštva Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Danas mogu reći da smo izuzetno ponosni jer smo rješavanjem ovoga pitanja omogućili dalju realizaciju projekata u našoj školi, od izgradnje senzornog parka koji je ujedno prvi takvog tipa na ovome prostoru, utopljavanja, do apliciranja na javne pozive kod međunarodnih organizacija.

Značaj izgradnje ovog lifta je nemjerljiv jer će direktno pomoći učenicima s teškoćama u kretanju, koji koriste ortopedska pomagala, a naravno i budućim generacijama će omogućiti redovno prisustvo nastavi i kretanje u svim dijelovima škole.

Osobe s invaliditetom jednostavno moraju imati omogućene osnovne elemente pristupačnosti svim javnim objektima i institucijama Kantona Sarajevo, kako bi na taj način bili ravnopravan član našeg društva. Invaliditet ne smije biti prepreka tome – kazala je za Voice Inga Biščević, direktorica JU Škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje.

A. Č.

Shares