Više od dvije decenije semberski je proizvođač Mladen Lazić jedan od najvećih proizvođača povrća u BiH, na evropsko tržište isporučivao 90% od ukupne proizvodnje. Problem plasmana je riješio pokretanjem prerade, a pridružili su mu se i brojni kooperanti, koji su u organizovanoj proizvodnji vidjeli garant opstanka.
U više od 100 plastenika Lazići uzgajaju sezonsko povrće, a dio proizvodnje je zasnovan na otvorenom. Zbog visokih cijena repromaterijala, ove godine će, kažu, morati napraviti izmjene u proizvodnji da bi ona bila isplativa.
“Promijenit ćemo sistem navodnjavanja na kap po kap i nećemo ići kao dosad na direktno đubrenje u zemlju gdje smo bacali po 100-150 kg, nego ćemo ići na đubrenje po biljci da bi bilo isplativo na istu cijenu kao prošle godine kada je đubrivo bilo 67 KM”, kaže Lazić.
Oko 2.000 tona povrća Lazići su isporučivali na evropsko tržište. Zbog problema plasmana, odlučili su se, nedavno, na pokretanje prerade. Prvi put s paletom od 22 gotova proizvoda na bh. tržištu našli su se prošle godine. S obzirom na to da su, kako kažu, pioniri u proizvodnji, za sada su zadovoljni.
“Svaki naš potrošač može i lično doći da vidi gdje se prerađuje i proizvodi i sirovina i gotov proizvod. Imamo dosta kooperanata i širimo mežu. Sve je više ljudi koji su zainteresovani za predaju povrća u fabriku za preradu. Mnogo nam znači sirovina, zato se i baziramo na vlastitu proizvodnju da ne možemo biti ucijenjeni ni vremenskim prilikama ni cijenom đubriva”, dodaje.
Akcenat će biti na proizvodnji deficitarnih kultura, da se ne bi oslanjali na uvoz. U izgradnju nove fabrike, uz pomoć EU fondova, investirano je oko milion KM. Cilj im je, kažu, da pokrenuvši vlastiti prepoznatljiv brend, potpuno zasnovan na domaćoj sirovini, postanu lideri na domaćem tržištu.