Štilić: Povratak zbog ogromnog poštovanja prema Edisu Mulaliću (Foto: fkž.ba)

Semir Štilić za Voice: Zašto sam se ponovo vratio u Željezničar

Life Naslovna

Otišao je na ružan način, ne zbog sebe već zbog nenormalnih okolnosti koje su uslijedile nakon zimske stanke prije godinu dana. Opća besparica izazvana neodigravanjem sezone ranije do kraja – gdje je Željezničar bio izraziti favorit za titulu prvaka, neodigravanje Kupa, besmislenost u Evropskoj ligi protiv Maccabija (cirkus sa zaraženim igračima i testovima)… doveo je do opće letargije poslije.

Činjenica da je klub morao prodati pola kostura tima, otjelovljenog u Sipoviću, Sadikoviću i Krpiću samo da bi klub opstao oslabila je tim, a onda je čitava atmosfera, gdje igrači po deset mjeseci nisu primili platu, uvjetovala opći krah.

To je u jednu ruku značilo i kraj za Štilića, jer nije mogao naći s novim ljudima zajednički jezik oko elementarnih stvari. Štaviše, došao je u situaciju da ga ponižavaju (vrli trener Ivković koji voli Želju koliko i Momčilo Krajišnik, pitao se ko je taj Štilić i slično), pa je shvatio da tu nema šta tražiti.

– O onome šta je prije bilo i kako je, ne želim stvarno da pričam. Znaju to oni koji trebaju da znaju – kaže Štilić u kratkom razgovoru za Voice.

Kako se nije rodio onaj ko je svima udovoljio tako i danas ima kritičara zbog čega je napustio tim iako je imao još godinu ugovora. Ali, budući da se ne treba okretati unazad, Semir ima pozitivan stav kada je u pitanju ponovni povratak.

– Dolazim iz najčišćih, najpoštenijih namjera. Novac kada je u pitanju Željezničar nije mi uopće bitan, bitan je odnos i atmosfera u kojoj čovjek radi – trenira. Presudno u tome što sam se vratio je poziv trenera Edisa Mulalića koji živi za ovaj klub, a koji je prije svega pošten čovjek i moj veliki prijatelj. Zašto sam se vratio? Zato što kada sam ja počinjao karijeru imao sam pored sebe Edisa koji je svima nama mlađima bio primjer i učio nas kako da se ponašamo, rastemo kao igrači i tim. Svakom mladom igraču neophodno je da ima nekoga poput njega, a ja se nadam da ću nekim mladim igračima danas moći biti na usluzi i od pomoći kao što je Edis meni i ostalim igračima tada.

Mislim da se počinje stvarati oko Želje pozitivna priča i jednostavno želio sam doprinijeti koliko mogu, ne samo igrom, već svojim prisustvom, iskustvom, savjetima – kaže Štilić.

Neukusno bi bilo pitati čovjeka šta očekuje u narednoj polusezoni jer je sve u klubu drugačije. Ništa nije isto, da bi se uopće moglo na nešto referirati…

– Mi prije svega svi zajedno trebamo da u svaki trening ulazimo s mišlju i stavom kao da se radi o životu i smrti, posvećeno, ozbiljno, jako. Trening je osnova, a da onda svaku utakmicu dadnemo sto posto od sebe. Kada to uradiš neće ti niko ništa zamjeriti, a onda šta će taj maksimalni odnos donijeti i čemu će rezultirati zavisi od više faktora. Ono što mi svi moramo je davati sve od sebe, biti pošteni prema sebi provo, a onda prema drugima pa ćemo vidjeti šta će nam to donijeti na kraju – riječi su jednog od najvećih Željinih majstora u zadnje tri decenije.

Zadnju polusezonu Štilić nije bio član nijednog kluba, ali je svakodnevno trenirao, kako individualno tako i s kondicionim trenerom.

Za Voice: A. ČULIĆ

Shares