Čizmić: Dvije godine trpi uvrede i poniženja

Više od dvije godine traje borba novinara Edina Čizmića za starateljstvo nad kćerkom

Life

Borba Edina Čizmića, sportskog novinara iz Sarajeva za starateljstvo nad petogodišnjom kćerkom, traje već više od dvije godine. I izgleda da joj se ne nazire kraj.

Trakavica je započela nakon smrti Čizmićeve supruge Elvire u septembru 2016. godine. U dogovoru za porodicom preminule, dvomjesečna Ajlin ostala je tada u Novom Pazaru sa Edinovom punicom, kako bi se, uz nju, lakše nosili sa neočekivanom tragedijom koja ih je zadesila.

Otac i dijete redovno su se viđali u Sarajevu i Novom Pazaru sve do 2019. godine kada mu je preminula punica. Od tada, Čizmić se pred sudom u Novom Pazaru bori sa svastikama Meminom Jašarević i Nerminom Hertel za starateljstvo nad kćerkom, i pri tom nailazi na brojna poniženja.

Osnovi sud u Novom Pazaru odbio je njegov zahtijev za starateljstvom, a iz obrazloženja sudske odluke iščitavalo se  da „otac djeteta nije stekao roditeljske vještine da bi mogao da se adekvatno stara o djetetu!?“.

U procesu vještačenja socijalnih radnika u Novom Pazaru, Čizmić je morao obaviti i ljekarski pregled, na kojem je utvrđeno, da je dijabetičar, da nosi naočale, pa kao takav nije podoban da se stara o djetetu!?

Mučni proces pred sudom prekinut je u januaru ove godine, kada su porodice Jašarević i Hartel zahtijevale od suda u Novom Pazaru da se Čizmiću oduzme starateljstvo.

” Na ročištu u junu mjesecu moje svastike iznijele su nemalo laži, a sud je odbio njihovu konstataciju i da sam pedofil. Služe se svim i svačim i istina je da prolazim kroz pakao. Sudija Asmir Bihorac je prihvatio prijedlog da me pregleda sudski neuropsihijatar. Doktor Kajkuči je obavio pregled, a koji se bazirao na mišljenju Socijalne službe Novog Pazara, da dijete ne može pripasti meni, jer loše reaguje na svako viđanje sa mnom. Trpim poniženja brojna, ali neću odustati. Boriću se za moju Ajlin dok sam živ”, rekao je Čizmić.

On je istakao da je socijalna radnica Muzafera Fakić od samog starta stala na stranu Biševaca i Jašarevića, te da se jako teško boriti protiv korumpiranih institucija u Novom Pazaru.

Obraćao se, kako kaže i većim instancama, a sve u cilju kako bi konačno ponovo bio sa svojom Ajlin.

“Novo ročište zakazano je za 21.decembar, ali, da budem iskren, nisam siguran da će se nešto mnogo promijeniti u samom toku procesa. Ja sam tražio da se kao svjedok pozove čovjek koji je upoznat od samog starta sa čitavom situacijom, ali ni nakon šest mjeseci on nije pozvan da svjedoči. Normalnom čovjeku je jako teško prihvatiti da se mora boriti protiv vjetrenjača i prolaziti kroz brojna poniženja kako bi samo bio sa svojim djetetom”, rekao je Edin Čizmić.

M. KOSTOVIĆ

Shares