Vijeće Evrope: BiH mora promijeniti diskriminatorski izborni sistem

Aktuelno

Ministarski komitet Vijeća Evrope pozvao je zvaničnike i političke lidere u Bosni i Hercegovini da postignu konsenzus o neophodnim promjenama Izbornog zakona kako bi se predstojeći izbori, zakazani za sljedeću godinu, održali u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Nadgledajući izvršenje presude u slučaju “Sejdić i Finci”, Komitet je ove sedmice prihvatio rezoluciju u kojoj je naglasio značaj da se Bosna i Hercegovina potpuno povinuje odredbama Suda.

Komitet je primijetio da će, u slučaju da se niti 12 godina nakon presude ne preduzmu određene mjere na izmjenama Zakona, naredni izbori biti četvrti koji će biti održani pod postojećim diskriminatorskim sistemom, čime će se prekršiti Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Komitet je u saopštenju naveo da je Vijeće Evrope spremno na pomoć državnim vlastima u Bosni i Hercegovini, te ih poziva da iskoriste ekspertizu Vijeća, naročito Venecijanske komisije kako bi brzo postigli konsenzus o izbornoj reformi.

“Ukoliko se do revizije u martu 2022. godine ne uvedu vidljive promjene, Komitet je spreman preduzeti novu akciju kako bi osigurao da Bosna i Hercegovina potpuno i efikasno ispuni svoje obaveze iz presuda Evropskog suda za ljudska prava”, navedeno je.

Shares