(Foto: M.M./ATAImages)

Organizator protesta za Voice: Veliki izazov Vučićevom režimu

Globus

Srbija će i danas biti nogama! Građani će blokadom autoputeva i važnih saobraćajnica ponovo ustati protiv kompanije Rio Tinto i sličnih , ali i zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Organizator protesta, predstavnik inicijative „Kreni promeni“, Savo Manojlović za Voice ističe da ovo nisu politički protesti i da nemaju veze sa stranačkim politikama i predizbornom kampanjom.

„Ovo je protest koji nadilazi stranačke razlike. Pozivamo i ljevicu i desnicu, i ateiste i vjernike, vaksere i antivaksere da nam se pridruže.  Danas u 14 sati neće postojati prva ili druga Srbija, postojat će samo ona jedna, jedinstvena i slobodna Srbija”, rekao je Manojlović za naš novinski portal.

Ministar policije Aleksandar Vulin već je najavio da će policija upotrijebiti silu protiv demonstranata, kao što je to bio slučaj prošle subote.

Na prošlim protestima bagerom su krenuli na građane

“Greška je, nije policija reagovala u Šapcu, gdje je i bilo najburnije. Policija se svjesno povukla i pustila osobe iz kriminalnog miljea da uđu među demonstrante i naprave probleme. Mi pozivamo policiju da sutra budu sa nama i da štite javni red i mir. Oni ne smiju zakonski da reaguju niti primijene silu ukoliko su mirni protesti. A ovi to svakako jesu. Ovo je građanska neposlušnost, dizanje glasa protiv svega onoga što nije dobro”, objašnjava Manojlović.

Na pitanje da li se plaše da će, kao organizatori protesta, biti privedeni od nadležnih organa, Manojlović ističe da su spremni da odgovaraju, a da će im historija dati za pravo.

“Gandi je kršio zakone britanske kolonijalne vlasti pobunama, Jevreji su se dizali protiv nacističke Njemačke, Karađorđe je ustajao protiv Osmanlijske vladavine. To je građanska neposlušnost i mi svjesno ulazimo u sve ovo. Svjesni smo i da blokadom međunarodnih koridora kršimo zakon, ali kršeći taj zakon mi možemo spriječiti veću povredu pravnog sistema i zaštiti određena prava”, jasan je Manojlović.

Jednosatni protesti trajat će sve dok ne budu vraćeni zakoni o referendumu i eksproprijaciji, što bi bila bila jedna dobijena bitka u ratu protiv Rio Tinta.

M. Kostović

Shares