Bit će predstavljeno 100 poslova budućnosti

(VIDEO) Šesti “Sarajevo Unlimited”: Kako steći vještine i znanja za nove poslove

Life

Viši predavač nauke i obrazovanja o okolišu na Univerzitetu Deakin u Australiji i jedna od govrnica na konferenciji “Sarajevo Unlimited” Peta White izjavila je da literatura pokazuje da se budućnost rada već ubrzano mijenja.

Pojasnila je da istraživanje “100 poslova budućnosti” pokušava postići određeni optimizam kroz uvid s fokusom na razvoj vještina u pripremi za fleksibilne karijere u budućnosti.

– Istraživanje pokazuje da se poslovi prebacuju s fizičkih na kvalificiranije poslove zbog automatizacije. Budućnost će uključivati ​​ljude koji rade “sa” mašinama. Važno je upozoriti ljude na vještine potrebne za produktivno učešće u ovoj tranziciji – istakla je White.

Dodala je da se obrazovanje već fokusira na razvoj vještina za 21. vijek – to uključuje digitalne vještine, STEM vještine, kreativnost i kritičko razmišljanje, fleksibilno rješavanje problema i rad s drugim ljudima.

– Mnogi od novih poslova podrazumijevaju interdisciplinarna znanja i vještine, te kapacitet za cjeloživotno učenje. Obrazovni sistem treba da više usmjeri fokus na te napredne vještine – poručila je White.

Naglasila je da je poznavanje neke discipline i dalje važno, međutim, vjerovatno je da će to znanje biti korišteno zajedno s drugima – u interdisciplinarnim timovima.

– Jedan od naših stručnjaka rekao je “učite programiranje, ali naučite i kako da slikate” pokazujući važnost posjedovanja različitih veština i znanja. Disciplinarno znanje treba koristiti kreativno s fokusom na rješavanje problema. Učenici treba da razmišljaju i djeluju sami, umjesto da budu pasivni primaoci znanja – kazala je White.

Pozvala je publiku konferencije “Sarajevo Unlimited” da istraži 100 poslova budućnosti tražeći prilike za razvoj vještina i obrazovanje.

Sarajevo Unlimited, regionalni forum inovacija, poduzetništva i tehnologije nastao kao rezultat rada Networksa u Sarajevu, ovaj put održava se 30. novembra i 1. decembra.

Strateški partneri koji su podržali ovogodišnji “Sarajevo Unlimited” su Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Ministarstvo privrede KS, Ministarstvo saobraćaja KS i Turistička zajednica KS. Sponzori šestog “Sarajevo Unlimiteda” su također BH Telecom, Huawei, FIC, Virgin Pulse, NLB banka, Forspace Solutions, Core kompanija, Porsche BH, AMUS i Protodevs, a medijski pokrovitelj je Fena.

Namjera “Sarajevo Unlimiteda” je izgradnja platforme koja će prikazati i veličati inovativne priče, pojedince i ljude željne stvaranja, ali i povezati ih s investitorima, tržištem i/ili relevantnim institucijama.

Proteklih godina konferencija je okupila 10.156 učesnika, 220 start-upa predstavilo je ideje investitorima i publici u regiji i svijetu, učestvovala su 252 govornika koji su podijelili svoja inspirativna i pozitivna iskustva u području inovacija i poduzetništva.

Shares