Bivši reis sada je državljanin i Saudijske Arabije (Foto: Arhiv)

VOICE SAZNAJE: Mustafa Cerić postao državljanin Saudijske Arabije!

Mustafa Cerić dobio je državljanstvo Saudijske Arabije, saznaje Voice.

Uz bivšeg dugogodišnjeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, još 26 “uglednih ličnosti i učenjaka”, kako je navedeno u jednom lokalnom mediju, proglašeno je državljanima Saudijske Arabije.

Dekret o dodjeli državljanstva objavljen je prošlog četvrtka.

Ovim povodom Cerić je za Voice izjavio:

„Dobijanje saudijskog državljanstva nije uobičajena i jednostavna stvar. Nisam tražio, niti očekivao, ali mi je osobita čast da sam po njihovim kriterijima osoba kojoj će dati državljanstvo. Nakon više decenija, sadašnji kralj Selman i prestolonasljednik odlučili su dati poklone, darovati državljanstvo Saudijske Arabije ličnostima i osobama za koje oni smatraju da doprinose općoj atmosferi dijaloga, mira i suživota. I naravno, na taj način ukazuju čast osobama da mogu u ime Saudijske Arabije kazati ono što bi kod ljudi promijenilo mišljenje o Saudijskoj Arabiji kao državi i društvu. A budući da su Meka i Medina u toj zemlji, svaki bi musliman na zemaljskoj kugli želio da ima tu privilegiju da se može identificirati sa onim koji je u službi čuvanja svetih gradova“.

Faksimil objave o dodjeli državljanstva

Upitan šta će sa saudijskim državljanstvom, kazao nam je da će moći na hadž i umru bez vize i u posjetu zemljama sa kojima Saudijska Arabija ima bezvizni režim.

„To ću da čuvam ne samo kao suvenir, nego kao nešto što pruža duhovno zadovoljstvo“, kazao nam je Cerić. 

U dijelu obrazloženja za Cerića navedeno je: “Cerić je istaknuti islamski učenjak i vjerski vođa. Dužnost reisa obavljao je od 1999. do 2012. godine, a tokom mandata promovirao je toleranciju prema drugim vjerama i integraciju islama u evropska društva. Cerić se školovao na Univerzitetu Al-Azhar, a doktorirao je na Univerzitetu u Čikagu”, navedeno je.

Inače, stranci mogu postati državljani Saudijske Arabije samo ako ispunjavaju posebne uvjete i odredbe.

I. Ćatić

Shares