Korać: Neka se Dodik ne zavarava da će ga Rusija i Kina tako lako podržati (Foto:Matija Habljak/Pixsell/Voice)

Dodik želi izolovati RS da bi se očuvao na vlasti, neće ga podržati ni Beograd, ni Rusija ni Kina

Umjesto da se traže mogućnosti da se BiH pretvori u funkcionalnu državu, ovdje se radi potpuno obrnuto. Ide se na podjelu, da se građani RS, i upotrijebit ću jednu tešku riječ, stave u jedan geto. Potpuno izolovan, koji neće priznati niko na svijetu. Priča o samostalnoj državi RS ili pripajanje Srbiji je potpuno nemoguće, govori Korać

Prof. dr. Žarko Korać ocjenjivao je početkom godine u medijskim istupima da je Milorad Dodik sve nervozniji. Danas, ovaj poznati psiholog, nekadašnji srbijanski političar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, cijeni da trenutni avanturizam šefa SNSD-a najviše šteti građanima entiteta RS i napominje da bi odustajanje od prijetnji za Dodika značilo i poraz.

“Ostaje da vidimo u narednim nedjeljama i mjesecima dokle će Dodik ići i da li će odustati od ove priče, ali moramo biti svjesni da bi njegovo odustajanje značilo i njegov poraz. U pitanju je njegova politička karijera, a on je bogat čovjek. Dodik se plaši reakcija, a Zapad je počeo nešto malo da reaguje. Stekao sam utisak i da ga Vučić nije podržao”, kazao je prof. dr. Korać za novinski portal Voice.

Vučić je svjestan rizika

Iako je nedavno zvanično saopćenje predsjednika Srbije o krizi u BiH glasilo da će Srbija podržati samo ono što se dogovore sva tri naroda, prof. dr. Korać cijeni da se između redova može zaključiti da nezavisnu RS zvanični Beograd neće lako priznati, ukoliko ne dođe do nekih većih potresa na svjetskoj političkoj sceni.

“Proglašenje nezavisne RS ne bi bio dogovor tri naroda. Teško da bi Zagreb to prihvatio, a svi znamo koliki utjecaj imaju na Hrvate u BiH. Moj je utisak da je Vučić svjestan koliko je za BiH i stabilnost u regionu ovo rizično pitanje i nisam siguran da će to zaista i podržati. Mišljenja sam da je potreban veći pritisak Beograda da se Dodik zaustavi, jer već je izgubio dvotrećinsku većinu u Narodnoj skuštini RS”, kazao je prof. dr. Korać.

Dodik gubi i manevarski prostor za avanturizam u koji je krenuo i od koga za sada ne odustaje, što je po Koraćevim riječima jako bitna stvar.

Niko ne bi podržao ogradu od bodljikave žice

“S jedne strane očekuje se da će ovim Dodik i završiti svoju političku karijeru. S druge strane, pak, nadam se da u RS ima ljudi koji su svjesni da ova priča vodi u potpunu izolaciju jednog dijela BiH. Umjesto da se traže mogućnosti da se Bosna i Hercegovina korak po korak pretvori u funkcionalnu državu, ovdje se radi potpuno obrnuto. Ide se na podjelu, da se građani RS, i upotrijebit ću jednu tešku riječ, stave u jedan geto. Potpuno izolovan, koji neće priznati niko na svijetu. Priča o samostalnoj državi RS ili pripajanje Srbiji je potpuno nemoguće”, govori prof. dr. Korać.

U nekoliko navrata, naš sagovornik je Dodikove priče o referendumu i otcjepljenju RS uporedio sa Turskom Republikom Sjeverni Kipar, koja je okružena bodljikavom žicom i nepriznata od svih osim od Turske.

“Opet ću reći, nisam siguran da bi se Srbija usudila priznati tako nešto, bez obzira što javno to trenutno možda djeluje drugačije.  On želi da izoluje taj dio BiH, kako bi se očuvao na vlasti, što je izuzetno opasno. Entitetska linija između RS i FBiH je na nekoliko mjesta postavljena na vrlo osjetljiv način. Ukoliko dođe do nečega takvog, u što lično ne vjerujem, građani RS podnijeli bi najveći teret”, objašnjava prof. dr. Korać.

Kina i Tibet, Rusija i kavkaske države

Ističući da je jako važno što su u RS sve više svjesni da je Dodikova politika pogubna za građane ovog entiteta, te da je primjer Lukača, koji je, prema Koraćevim riječima i glavni politički oponent šefu SNSD-a trenutno nije jedini, naš sagovornik se osvrnuo i na eventualnu podršku Rusije i Kine ideji o samostalnosti RS.

“Neka se Dodik ne zavarava da će ga Rusija i Kina tako lako podržati po ovom pitanju. Ovo je izuzetno osjetljivo pitanje za njih, zbog sličnih unutrašnjih problema koje imaju. Nezavisnost Tibeta, koji je Kina praktično okupirala je rak rana za Kinu, kao što su i kavkaske države za Rusiju. Podrže li nezavisnu RS, otvaraju bolna unutrašnja pitanja, što nisam siguran da će sebi tako lako dozvoliti”, cijeni prof. dr. Korać.

Ugledni prof. dr. Žarko Korać zaključuje da uz veći pritisak unutar RS i pritisak Beograda i međunarodne zajednice, koja se treba aktivnije uključiti u rješenje ovog pitanja, Dodik neće uspjeti ostvariti svoje težnje o otcjepljenju RS, koje bi išle u korist samo njegovom opstanku na vlasti.

M. Kostović

Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *