Njeno tijelo položeno je na počasno mjesto u bazilici Santa Maria in Aracoeli

Na današnji dan u Rimu je umrla bosanska kraljica Katarina

Voljela je Bosnu i do njenog zadnjeg dana nadala se povratku u domovinu

Na današnji dan 1478. u Rimu je umrla bosanska kraljica Katarina Kosača-Kotromanić. Njeno tijelo položeno je na počasno mjesto u bazilici Santa Maria in Aracoeli u Rimu. Voljela je Bosnu i do njenog zadnjeg dana nadala se povratku u domovinu.

Katarina Kosača-Kotromanić rođena je u Blagaju blizu Mostara u prodici humskog vojvode Stjepana Vukčića Kosače i Jelene Balšić. Tačna godina rođenja ove pretposljednje bosanske kraljice nije utvrđena u historijskim izvorima, pa se pretpostavlja da je to bilo između 1424. i 1426. Katarinin otac Stjepan bio je jedan od najuglednijih velikana srednjovjekovne Bosne i vlasnik mnogobrojnih posjeda na teritoriju današnje Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Prvih 20-ak godina života Katarina je provela uglavnom u rodnom Blagaju s roditeljima, a 1446. udala se za prijestolonasljednika bosanskog kraljevstva Stjepana Tomaša Kotromanića te najveći dio vremena bila na kraljevskom dvoru na Bobovcu. U braku je rodila troje djece: sina Šimuna, kćer Katarinu i još jednog sina o čijoj sudbini nema pouzdanih podataka. Kako je to njenom suprugu bio drugi brak, imala je i posinka Stjepana Tomaševića, koji je prvi bosanski kralj.

Katarina je ostala na dvoru sve do 1463., kada je turski sultan Mehmed II. osvojio Bosnu. U tom pohodu Stjepan Tomašević je izgubio život, Katarinino dvoje djece odvedeno je u ropstvo, a ona je uspjela pobjeći prema Dubrovniku. Kao predstavnica bosanskog kraljevstva, tamo ostaje tri godine čekajući vijesti o svojoj djeci koju nikada više nije vidjela. Iz Dubrovnika odlazi 1466. i trajno se nastanjuje u Rimu gdje umire 25. oktobra 1478.

Kroz mnogobrojne pjesme, priče, legende, običaje i narodne predaje ona se i danas štuje kao narodna junakinja te osoba koja je u jednom turbulentnom vremenu bez obzira na ličnu tragediju smogla snage do kraja života boriti se i brinuti za svoju zemlju.

Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *