Dodik: Uporno pokušava skrenuti pažnju sa afera (Foto: Voice)

Banja Luka u iščekivanju sankcija: Priče o aferama ne mogu se zaustaviti

Analize Naslovna

Piše: Dejan Rakita

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je danas da Republika Srpska želi da se vrati na slovo originalnog Ustava BiH i da je to jedini način da BiH opstane. Ukoliko se to ne dogodi, Dodik poručuje da srpski narod nema „šta tu da čeka“.

Mediji su ovih dana podsjećali na sve Dodikove namjere da izdvoji Republiku Srpsku iz BiH, odnosno da pokrene proces desolucije. A sve poslije Odluke Ustavnog suda BiH od 23. septembra da šume u RS postaju državna imovina.

 Šta je sa opozicijom

Pamtljivija od najnovije situacije je Dodikova rečenica: “Goodbye BiH, welcome RSexit”. Tada, 17. februara 2020. u Narodnoj skupštini RS, usvojeno je nekoliko zaključaka koji obavezuju predstavnike RS u institucijama države da predlože zakon o prestanku mandata stranim sudijama, a Vlada RS se zadužuje da nastavi ranije pregovore sa Vladom FBIH, sa ciljem definisanja entitetske linije.

Jedan od rijetkih koji se tada usprotivio Dodiku bio je tadašnji, a i sadašnji, najglasniji (a neki bi rekli i najomiljeniji) opozicionar u RS, Nebojša Vukanović.

Stanivuković: Najveći rival šefu SNSD-a (Foto: D. Rakita)

“Mogli bi da nagrabusimo. Imate li imalo razuma vi koji predlažete ovo i koji pričate o referendumu i samostalnosti. Hoće Ii biti samostalna istočna i zapadna RS. Da li ste vi priznali granicu u Brčkom gdje je presječena RS. Mi nemamo ničiju podršku u svijetu. Mi treba da branimo Dejton kao svetinju a ne da srljamo u propast. Dajete povod strancima da raspakuju Dejton, da daju Dejton 2, da nas iskasape”, rekao je tada Vukanović.

Ipak, barem zvanično, blokada iz RS tada nije počela, dok na red nije došla Inckova odluka o zabrani negiranja genocida i promptne reakcije Dodika koji je ovaj put, ipak, bio podržan i od opozicionih partija.

Po nekim bitnijim pitanjima, kao i prilikom dolaska turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prvi Dodik se oglušio o zaključke koje je sam predložio.

U stopu su ga pratile partijske kolege poput Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koji je na kraju ipak donio odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2021. godine, u iznosu 249 miliona KM. Time je stavljena tačka na Dodikove najave da će Vlada RS isplaćivati plate za zaposlene u institucijama iz ovog bh. entiteta, a njih nije mali broj – skoro ih je 7.000.

Đajić sa ministrom Alenom Šeranićem i Branislavom Zeljkovićem: Klupko se odmotava

Posljednjih sedmica RS potresaju afera za aferom – hapšenja u Institutu za javno zdravstvo, kao i vlasnika firmi „Travel4fun“, “Procontrol”, „Promeding d.o.o.“, a nedavno je uhapšen i direktor bolnice u Doboju. Zbog toga je u javnosti u RS neprimjetno prošla odluka Ustavnog suda kojom su „srpske šume“ odjednom postale „BH šume“, ali ne i Miloradu Dodiku.

Vjerovatno svjestan prilike Dodik je iskoristio i pokrenuo novu priču oko zaštite interesa RS i srpskog naroda u BiH, pokušavajući da pažnju javnosti skrene sa detalja afera koje skoro svakodnevno objavljuju Draško Stanivuković, trenutno najopasniji Dodikov rival i Slobodan Vasković, poznati banjalučki novinar i bloger.

Za razliku od nekih prethodnih godina, interes javnosti za ove afere kod medija u BiH i regiji je ogromno. Naraslo je do te mjere da priče o aferama prate i Dodikovoj vlasti bliske Alternativna televizija kao i javni servis RTRS. Interpretacija samih događaja tih medija je za neku drugu analizu, ali interesovanja definitivno ne manjka.

O sankcijama Dodiku se, ipak, uz pojedine istupe, u Banjoj Luci politički nejakih političara (poput Vojina Mijatovića) ne priča. Sve oči, pogotovo banjalučke, javnosti uprte su u odmotavanje klupka oko spornih javnih nabavki, pogotovo na Univerzitetsko kliničkom centru, najveće medicinske ustanove u RS a koju vodi šef banjalučkog SNSD-a dr. Vlado Đajić.

Hapšenje vlasnika firmi „Travel4fun“: Samo jedna od afera koja potresa RS (Foto: D. Rakita)

Da ni zvanični Beograd ne gleda blagonaklono na Dodikove istupe u javnosti i najave, pokazuje i skoro neprimjećeno saopštenje SPS koje je prenio portal leutar.net, a gdje se u naslovu navodi da „Dodik nema pravo da uvlači narod RS u nove krize i neizvjesnost“.

Vučić i Porfirije

Iako se Dačić spominje u naslovu saopštenja, u nastavku teksta ga nema, pa nije jasno da li je partija Gorana Selaka zloupotrijebila lik i djelo Ivice Dačića, predsjednika Socijalističke partije Srbije. Ipak, ne bi bilo prvi put da političari iz Srbije svoje stavove plasiraju stidljivo ali sa bitnom porukom preko satelit partija u RS.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, do sada se nije bitnije oglašavao na ovu temu, ali vjerovatno na to nećemo dugo čekati.

Najveća enigma u cijeloj priči je Christian Schmidt koji je na poziciju visokog predstavnika došao u nikad gorem trenutku. Schmidta čeka bitan period njegove diplomatske karijere: presjeći i iskoristiti bonska ovlaštenja sa vrlo neizvjesnom reakcijom političara (čak i opozicionih) u RS, ili nastaviti diplomatiju „tiha voda brijeg roni“ i sastancima sa Vučićem i srpskim patrijarhom Porfirijem, a sa kojima se već sastajao, pokušati smekšati Dodika i privoliti ga na saradnju. Pitanje je samo da li Dodiku ikakva saradnja, tog tipa, trenutno odgovara.

Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *