Donosimo vam tri najbolja recepta za ramazansku topu

Life Teme

Ramazan u Sarajevo donosi posebnu atmosferu, a kada nakon cjelodnevnog posta pukne top i popale se akšamski kandilji na džamijskim munarama, kao prvo jelo na sofri većine postača, nakon što post prekinu hurmama i vodom ili limunadom, naći će se topa.

Smatra se kako je topa ime dobila po načinu pripreme, jer se sastojci polako tope na laganoj vatri.

Ne postoji jedinstven recept za ovo jednostavno, ukusno i kalorično jelo, već se način pripreme razlikuje od kuće do kuće.

Najčešći recept uključuje domaću pavlaku ili kajmak, travnički ovčiji sir i jaje, koji se skupa tope na vrućem puteru.

Neko drugi će koristiti maslo i različite druge vrste sira (mladi, žuti, dimljeni…).

Topa se pravi pred sam iftar, kako bi se jela topla, sa vrućim somunom posutim sjemenkama ćurekota (crnog kima), koji se rukama komada i u nju umače.

Donosimo vam tri najbolje recepta za topu, a vi izaberite koji vam se najviše sviđa.

  1. Puter istopiti na niskoj temperaturi, narendati žuti sir, dimljeni sir, malo travničkog sira i miješati dok se masa ne ujednači. Dodati kašiku pavlake, ponovo izmiješati i na kraju dodati jedno jaje. Sve treba biti u skoro tečnom stanju.
  2. Rastopiti malo putera, malo pavlake, malo mlijeka, vrhnja za kuhanje, trapist sira, dodati so i narendati suhi sir.
  3. Staviti jednu veliku kašiku vajkrema i istopiti, zatim dodati žumance i so. Dobije se kremast ukus, a ako je pregusto po želji dodati malo mlijeka. (recept Zilhe Šete iz Narodne kuhinje Stari grad, Sarajevo)

Shares