Jeste li se ikad pitali kako izgleda kakaovac, sastavni dio svake čokolade. Iako u većini čokolada ima više šećera nego kakaovca, ovaj plod još je uvijek temelj svake čokoladne poslastice.
Kakao raste na drveću prosječne visine od 4 do 8 metara i spada u vazdazelene biljke porodice Sterculiaceae.
Ova biljka porijeklo vuče iz tropskih krajeva južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade.
Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i težak do 500 grama. U plodu se unutar bijelog mesa nalazi 20 – 60 sjemenki.
Pulpa se koristi za izradu sokova, dok se od ploda dobiva kakao prah i kakao maslac. Čitav plod je jestiv.
Kakao je u divljem obliku danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda, na visini od 200 do 400 metara, u području Amazone i u blizini rijeke Orinoco.
Prvi europski susret s kakaom imao je Christopher Columbo, koji je kakao nazvao “lješnjacima čudesnog izgleda”.
Kakao je u Europu u obliku napitka prvi put stigao 1519. godine.