Trenutna procedura za zaposlenje medicinara u Njemačkoj tokom pandemije

Life

Početkom februara 2021. Njemačka je produžila epidemiološke mjere za prevenciju širenja pandemije koronavirusa, najkraće do 7. marta 2021. godine. Međutim, u okolnostima pandemije, procedure za zapošljavanje koje se tiču medicinskog osoblja nisu zaustavljenje. Štaviše, Njemačka je zbog potrebe za medicinskom radnom snagom ubrzala procedure za zaposlenje koje važe i za državljane zemalja izvan Evropske unije.

Agencija za posredovanje pri zapošljavanju AVS d.o.o. iz Zenice, koja pomaže osobama iz cijele Bosne i Hercegovine da steknu kompetencije i pronađu zaposlenje u Njemačkoj, pojasnila je nekoliko neophodnih koraka koje je potrebno proći do početka rada u Njemačkoj.

Radna dozvola

Za rad u Njemačkoj potrebno je imati vizu i validnu radnu dozvolu. Viza za Njemačku se dobija u ambasadi ili konzulatu Savezne Republike Njemačke. Čak i ako neko dobije tu vrstu vize, ta osoba još uvijek ne može da radi. Nakon što kandidatu/kinji agencija AVS pronađe radno mjesto onda se podnosi zahtjev za dobijanje “dozvole boravka u svrhu obavljanja djelatnosti” (Aufenthaltstitel zum Zwecke der Erwerbstätigkeit).

Za svu pripremu dokumentacije, od procesa prikupljanja, prevođenja i kompletiranja potrebnih dokumenata, agencija u potpunosti pomaže kandidatima, kao i u u procesu ostvarivanja radne dozvole i vize.

Ukoliko niste prošli ovu proceduru, kontaktirajte agenciju AVS OVDJE za više informacija i podršku pri apliciranju za radnu dozvolu i vizu.

PCR test

Prije odlaska u Njemačku potrebno je imati negativan PCR test na Covid 19, izdat kod zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

Karantin

Pri dolasku u Njemačku obavezan je karantin u trajanju od deset dana, nakon čega se radi obavezno retestiranje na Covid 19 i osoba već može započeti sa radom.

Tražite zaposlenje u Njemačkoj i/ili Vam treba podrška pri ispunjavanju uslova za odlazak na rad u ovu zemlju? Posao u Njemačkoj se lakše nađe ukoliko kandidat/kinja već govori njemački jezik. Agencija AVS provodi kurseve njemačkog jezika i polaganje potrebnih nivoa za određena zaposlenja.

Shares