“Coca-Cola” predstavila prototip papirne boce

Life

Kompanija “Coca-Cola” proizvela je prototip nove papirne boce, koji je razvijen kroz partnerstvo naučnika u laboratoriji za istraživanje i razvoj “Coca-Cole” u Briselu i firme “The Paper Bottle Company” (Paboco), a predstavljen je virtuelno danas na mađarskom tržištu.

Fokus je bio na procesu koji je doveo do ove tačke, tehnologiji, operativnom planu i očekivanjima koje kompanija “Coca-Cola” ima.

“Treba pojasniti i da smo odabrali mađarsko tržište jer nam ono omogućava da napravimo pun krug i da prikupimo sve boce koje plasiramo za naknadna testiranja i ponovno recikliranje. Tehnologija koju je razvio ‘Paboco’ kreirana je da proizvodi boce koje se mogu 100 odsto reciklirati, a izrađene su od drveta iz održivih izvora s barijerom od biobaznog materijala, koji je otporan na tečnost, ugljen-dioksid i vazduh”, rekao je Vinko Kovačić iz kompanije “Coca-Cola Adria”.

Dodao je da su ove boce prikladna ambalaža za proizvode u tečnom stanju, na primjer gazirana i negazirana pića, kozmetičke proizvode i još mnogo toga, te da se trenutni prototip sastoji od papirnog omotača s plastičnom unutrašnjim slojem i poklopcem koji se može reciklirati.

“Ovo je jako važan korak u ispunjavanju globalne ‘Coca-Coline’ vizije za ‘Svijet bez otpada’, kojom se kompanija obavezala da će sva njena ambalaža biti sakupljena, reciklirana ili ponovo upotrijebljena do 2030. godine”, naveo je Kovačić.

Istakao je da bi testiranje kao pilot projekat trebalo da počne u drugom tromjesečju ove godine s “Coca-Colinim” biljnim napitkom AdeZ. “Ponuda će biti dostupna za 2.000 potrošača u Mađarskoj, kroz partnerstvo s Kifli.hu – jednom od mađarskih najbrže rastućih internet prodavnica prehrambenih proizvoda”, naglasio je Kovačić.

Shares