Jedan procenat elite posjeduje četvrtinu ukupnog bogatstva

Life

Samo jedan procenat britanskog društva, odnosno elita posjeduje četvrtinu ukupnog bogatstva, navodi se u najnovijem istraživanju fondacije “Resolution”, što ukazuje na rastuću nejednakost u društvu Velike Britanije.

Samo jedan odsto populacije trenutno posjeduje gotovo 800 milijardi funti više bogatstva nego što navode zvanične statistike zemlje, otkriva studija, te sugeriše da bi ovo mogla biti prilično konzervativna procjena, a stvarna cifra bi mogla biti i veća.

Fondacija poziva vlasti Velike Britanije da se pripreme za ograničavanje olakšica na porez na kapitalnu dobit i porez na nasljedstvo.

Također se zalaže za uvođenje dodatka za porez od jednog procenta na imovinu vrijednu više od dva miliona funti.

Ova mjera povećala bi šanse zemlje za rješavanje problema sa kovidom 19, ali i za problem starenja stanovništva.

“Velika Britanija doživjela je procvat bogatstva poslednjih decenija, koji se nastavio čak i dok su zarade i prihodi stagnirali. Ali, zvanični podaci nikako da registruju te dobiti i propuštaju 800 milijardi funti imovine koju posjeduju najbogatija domaćinstva u Britaniji”, rekao je Džek Lesli, ekonomista iz Fondacije.

On je dodao da je sada vrijeme, s obzirom na to da se zemlja suočava sa decenijom sve većih fiskalnih pritisaka, da Britanija učini bolji posao u smislu oporezivanja svog rekordnog nivoa bogatstva reformom poreza na kapitalnu dobit, nasljedstvo i imovinu, objavio je “Daily Express”. 

Shares