Zašto imamo otiske prstiju i kako oni uopšte nastaju?

Life

Otisci prstiju počinju se oblikovati prije nego što se rodimo. Kada fetus počne rasti, vanjski sloj kože je posve gladak. Poslije otprilike 10 sedmica, dublji sloj kože, bazalni sloj, počinje rasti brže od slojeva iznad njega pa se stvaraju zavijutci i nabori, odnosno papilarne linije.

U vrijeme kad fetus ima 17 nedjelja, otprilike na pola trudnoće, uspostavljaju se otisci prstiju. Vlaga i masnoća na prstima zbog tih neravnina ostavljaju tragove na površinama koje dotičemo.

Iako ovo sve zvuči slučajno, na ukupnu veličinu i oblik otisaka prstiju utiču geni koje smo dobili od roditelja. Tako da neke obrasce otisaka prstiju dijelimo s članovima porodice. Osim gena, na detalje otisaka prstiju utiču i mnogi drugi faktori. Oblik i veličina krvnih žila u koži, brzina rasta različitih slojeva kože i hemijsko okruženje unutar maternice imaju važnu ulogu. Niko nema iste otiske prstiju, čak ni identični blizanci.

Tek je 2015. godine velika dugotrajna studija pokazala da su otisci prstiju stabilni tokom života osobe. Otisci su vidljivi na površinskom sloju kože ali je obrazac zapravo šifriran ispod toga. Čak i da imate veću povredu kože, otisci će se vratiti kad vanjski sloj zacijeli iako možda imate ožiljak. Bez obzira na to koliko ste se promijenili kako odrastate, otisci uvijek ostaju isti.

Čemu služe

Niko ne zna čemu otisci prstiju zapravo služe. Dugo se mislilo da pružaju trenje koje nam pomaže da rukama prianjamo uz predmete. To ima smisla jer i životinje imaju otiske prstiju, uključujući mnoge druge primate, majmune, koale i sve koji se penju na drveće. Koalini i ljudski otisci su toliko slični da ih ni stručnjaci ne mogu razlikovati.

Nedavna studija otkrila je da otisci zapravo ne pomažu ljudima da drže stvari, barem ne stvari s glatkim površinama. Druge mogućnosti su da poboljšavaju osjećaj dodira ili da pomažu zaštiti prste od povreda, piše Nezavisne.com.

Policija koristi otiske prstiju za hvatanje kriminalaca još od drevne Kine, preko 2000 godina. Taj jedinstveni kod koji svako od nas ima danas se može koristiti za otključavanje telefona ili pristup u područje ograničenog ulaska. U Malaviju su otisci prsti korišteni za prepoznavanje poljoprivrednika koji su uzeli zajmove. Mogu se uzimati i kod beba i koristiti za pristup evidenciji o imunizaciji.

Forenzičari mogu otkriti otiske prstiju starije od 10 godina pa mogu rješavati zaista stare zločine, novom tehnikom koja pomoću hemikalije koja mijenja boju, može mapirati znojne žlijezde unutar otisaka. Te plitke brazde mogu otkriti tragove ilegalnih droga kokaina i heroina. Stručnjaci mogu prepoznati čak i ko je bacio neki kamen.

Shares