Šta ako u prodavnici dodirnemo nešto zaraženo?

Life

Doktorka Darija Kisić Tepavčević dala je odgovor na pitanje šta će se desiti ako u prodavnici dodirnemo nešto što je zaraženo virusom korona.

Samoizolacija, socijalna distanca i ostanak kod kuće su apsolutno neophodna sredstva u borbi protiv virusa korona.

Međutim, neophodno je i da bar jedan član porodice odlazi u nabavku, gdje je neizbježan kontakt sa artiklima koje dodiruje više osoba, prenosi Mondo.

Šta da radimo u slučaju da dodirnemo nešto zaraženo na rafu prodavnice? Odgovor na to pitanje dala je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

„Čak i ako je virus na koži, to nije ulazno mjesto. Ako operete ruke poslije toga, to je preventivna odgovarajuća mjera. Samo je bitno da svježe kontaminiranu ruku ne stavite na usta, nos, na respiratorni trakt“, objasnila je ona.

Dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je koje bi mjere predostrožnosti trebalo preduzeti kada su u pitanju namirnice, ali i kese iz prodavnice.

„Јa se ponašam isto kao do sada. Kada se vratim iz nabavke, odložim kese, izvadim namirnice i potom operem ruke. Nećete se zaraziti ako kesu stavite u usta, a vjerujem da to ne radite. Јeste suština u higijenskim mjerama, ali se odnose na redovnu higijenu ruku. Čak i ako se prouzrokovač infekcije (virus) nađe na ruci, nećemo se razboljeti ako ne diramo usta ili oči, odnosno ako ga ne unesemo respiratorno ili konjuktivno“, rekla je ona.

A da li ćemo se zaraziti ako pojedemo nešto što na sebi ima virus, odnosno ako pojedemo virus?

„Ne, nećemo se zaraziti, jer je utvrđeno da se na taj način ne uzrokuje bolest. Prvobitne hipoteze su bile da se ovaj virus prenio putem namirnica sa pijace u Vuhanu… međutim, naknadna istraživanja su isključila tu mogućnost“, dodala je ona.

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut rekla je da je primjetno veći broj ljudi počeo da duže pere ruke nego prije pojave epidemije, prenosi portal Nezavisne.com.

Shares