Zašto su pušači ugroženiji od zaraze virusom korona?

Life

Dr Norman Swan za Daily Mail Australia upozorio je pušače da bi smjesta trebali prestati pušiti kako bi izbjegli zarazu virusom korona.

Pušači se mole da odustanu bez odlaganja kako ne bi uhvatili virus korona. Osobe s već postojećim problemima s plućima posebno su osjetljive na zarazu virusom koji je nastao u Kini krajem prošle godine, a pluća pušača izloženija su virusu, prenosi Nezavisne.com.

“Ako pušite, sluznica pluća je ranjivija i vi proizvodite više receptora na koje se virus COVID-19 hvata”, rekao je Swan.

Osobe oboljele od dijabetesa i srčanih problema takođe su u većoj opasnosti od virusa korona. Dr Swan je takođe odbacio ideju da virus korona nije ništa gori od sezonske gripe.

“Neki kažu da nema razloga za paniku, jer se virus korona ne razlikuje od sezonske gripe. Iako se slažem da nema potrebe za panikom, to nije gripa”, rekao je i istaknuo da se COVID-19 brže prenosi.

“Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je da virus korona ima smrtnost između tri i četiri posto. Dok sezonska gripa ubija oko 0,1 posto zaraženih”, izjavio je Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u SAD-u.

Shares