Šta strah od virusa korona može da izazove kod djece

Life

Dok se čini da kod velikog broja djece virus korona izaziva tek relativno blage simptome, psihološke posljedice koje bi pandemija COVID-19 mogla ostaviti na najmlađe u vidu anksioznosti mogle bi biti daleko traumatičnije, tvrde stručnjaci.

Djeci dosad nepoznati izrazi kao što su pandemija, izolacija i zatvaranje danas se mogu čuti na dječjim igralištima, kažu dječiji psihoterepauti.

“Zabrinut sam da bismo mogli dobiti generaciju djece koja pate od anksioznosti po pitanju zdravlja”, kaže Niki Čopra, porodični ljekar iz južne Engleske, koji ima dvije kćerkice, starosti dvije i četiri godine.

On kaže da je njegova starija kćerka, inače razigrano i bezbrižno dijete, prošle nedjelje došla kući iz vrtića i rekla: “Ako ne peremo ruke, mogli bismo da umremo”.

Jedan dječji psihoterapeut iz Londona ističe da aktuelne dječje igre i riječi koje djeca u njima koriste na oštar način odražavaju “novi svijet”, prenosi Nezavisne.com.

Djeca su čak izmislila novu verziju igre inače poznate pod nazivom “šuga”, u kojoj onaj koji je prvi put uhvaćen ide u “izolaciju”, a ako mu se to ponovo dogodi, onda je “mrtav”.

Taj psihoterapeut kaže da u školi u kojoj radi djeca kineskog porijekla bivaju maltertirana i da im se govori da su “prljava” i “odvratna” jer “jedu pse i zmije”.

“Djeca nisu loša, ali je njihov strah toliko velik da jedino mogu da ga projektuju na druge da bi stekli nekakav osjećaj kontrole”, kaže ovaj stručnjak.

Stoga, umjesto da i sami paniče, odrasli – roditelji, komšije, nastavnici i prijatelji – moraju da se ponašaju na način koji će imati umirujući uticaj na djecu, kažu eksperti.

Shares