KORA BANANE MOŽE BITI DODATAK JELIMA: POBOLJŠAVA KVALITET SNA, A KOŽU ČINI ZDRAVIJOM

Life
  • Kora banane sadrži mnogo vlakana pa ćete njenom konzumacijom povećati unos vlakana za barem 10 posto. Osim toga, dobit ćete 20 posto više vitamina B6 i 20 posto vitamina C, magnezija i kalija –  pojasnila je Susie.

Savjetuje da koru banane skuhate kako bi omekšala pojašnjavajući da će se na taj način nutrijenti bolje apsorbirati. Smoothie, mafini, hljeb od banane ili curry

samo su neka od jela za koja možete iskoristiti koru banane.

  • Naprimjer, ako pravite smoothie od banane, koru isjeckajte na komadiće i jednostavno pomiješate s ostalim sastojcima. Tako ćete povećati hranjivi sadržaj recepata uz minimalnu promjenu ukusa i teksture kuhanja – navela je.

Dodala je kako je veoma važno koje je boje kora banane koju konzumirate.

  • Jarko žute banane imaju više antioksidansa koji smanjuju rizik od raka, dok su zelene, nezrele banane bogate aminokiselinom triptofanom koja je povezana s dobrim snom. Također, bogate su otpornim škrobom koji je dobar za probavu –  naglasila je.

Za one koji ne žele kuhati ili jesti koru banane postoji još bezbroj načina kako je iskoristiti, ističe Sussie dodajući daje kora banane odlična zamjena za ocat te da će meso biti sočnije ukoliko ga pržite na kori banane.

Izvor:Hayat.ba

Shares