ZLATNI SAVJET ABRAHAMA LINCOLNA

Life

Kada su Abrahama Lincolna, američkog predsjednika, koji je također bio i drvosječa (prema nekim izvorima i biografskim podacima), a ne samo predsjednik, pitali: ”Ako biste dobili pet minuta da posiječete drvo, šta biste uradili?” On je odgovorio: ”Tri minute bih oštrio sjekiru, a dvije minute bih sijekao drvo.”

Priprema je ključ svakog posla. Dobra priprema je 90 % odrađenog posla.

Onoliko koliko se pripremite, toliko ćete biti sigurni, stabilni i smireni; toliko uspješno ćete izvršiti zadatak i posao. Pravilo pripreme važi za svaku vrstu posla. Dobra ili loša priprema se vide.

Priprema je posebno bitna u našem svakodnevnom životu i na našem putu ka uspjehu i ostvarivanju naših ciljeva. Nevjerovatno je koliko je mali broj ljudi koji imaju plan za svoj život.

Jer imati plan znači biti spreman. Svi mi imamo na raspolaganju 24 sata. Međutim, neke osobe stignu sve, pa i više od onoga što su planirali, dok drugi ne stignu ni ono što moraju, a kamo li neki višak. Kako i zašto?

Pa tako i zato što planiraju i pripremaju svoj dan, svoju sedmicu, svoj mjesec, svoju godinu.

Neplaniranje uspjeha znači planiranje neuspjeha. Ukoliko ne znate kuda idete, koja vam je destinacija, onda je svako skretanje pogrešno. Tako je i u životu: ako nemate cilj, onda je svaki dan besmislen; ako nemate plan, onda vam je sve važno (ili pak nevažno).

A ako vam je sve važno, onda ne možete stići ništa. Ako vi nemate plan za svoj život, onda će neko drugi imati plan za vaš život, a u tom planu neće biti puno mjesta za vas, kako to kaže Less Brown, jedan od najvećih motivacijskih govornika u Americi.

Ako vi ne znate kuda idete, na put će vam izaći neko ko će vam reći kuda treba da idete. Često se može desiti da vas pošalje u pogrešnom pravcu.

Kvalitetna priprema zahtijeva vrijeme. To je druga poruka koju nam Abraham Lincoln upućuje kroz izjavu o sječi drveta. Sedmica ima sedam dana. Odvojite jedan dan, ili jedan sat (odnosno onoliko sati koliko vam je potrebno) za planiranje sedmice.

Najbolje je da to bude nedjelja. To vrijeme koje ćete odvojiti za planiranje iskoristite i za evaluaciju prethodne sedmice. A evaluaciju možete napraviti samo ako ste imali plan; ako niste, onda nemate na osnovu čega da donesete evaluaciju i ocijenite svoj performans.

Izvor:Hayat.ba

Shares