Ulje gospine trave i sve njegove blagodeti

Life

Ulje gospine trave ili kantarionovo ulje sastoji se od čistog ulja dobivenog iz cvijeta gospine trave. Smatra se jednim od najljekovitijih i najpristupačnijih biljnih lijekova. Gospina trava raste na livadama, uz živice i šikare, po čistinama te uz rubove šumskim predjela. Cvate u ljetnim mjesecima, a najviše u srpnju. Da biste dobili kvalitetno i ljekovito ulje, trebate brati gornji dio biljke u cvatu.

Dobiveno ulje prepuno je ljekovitih sastojaka kao što su tanini, hipericin i flavonoidi koju pomažu i kod obnove kože te djeluju protuupalno. Zbog toga je kantarionovo ulje od davnina poznato kao najbolje ulje za zacjeljivanje rana. Liječnici preporučuju upravo ovo ulje kod zacjeljivanja rana nakon operacije raka dojke. Razlog tomu je između ostalog i veliko antikancerogeno djelovanje flavonoida.

Ulje gospine trave pomaže kod: opeklina, rana, vaginalnih inefekcija (gljivičnih i virusnih), upale jajnika,  proširenih vena,  čireva, upale mišića, gihta, reume, akni, strija i ožiljaka.

Kantarionovo ulje najbolji je prirodni lijek za opekline i rane koje ne mogu zacijeliti. Koristi se i za njegu rana onih bolesnika koji ne mogu ustati iz kreveta. U tu svrhu potrebno ga je nanijeti na zavoj koji treba mijenjati nekoliko puta na dan. Imate li problema s cirkulacijom, pomoći će vam masaža ovim ljekovitim uljem. Osim što poboljšava cirkulaciju, kantarionovo ulje učinkovito je kod reume, upale mišića i živaca, išijasa, gihta, mialgija i neuralgija.

Mogu ga koristiti i trudnice i to u sklopu masaže i kod njega kože protiv strija. Jedino na što bi trudnice trebale pripaziti je da ne piju čaj gospine trave.

Još jedan razlog zašto se kantarionovo ulje tako često koristi je kod svih ženskih problema kao što su upala jajnika, ciste i gljivice. Dovoljno je tampon umočiti u ulje gospine trave i staviti ga u rodnicu. Tampon je potrebno mijenjati svaka dva sata, a postupak možete ponavljati sve dok ne primijetite poboljšanje. Osim ulja, u trgovinama i drogerijama postoje i vaginalete s uljem gospine trave.

Izvor: Bhzdravlje.ba

Shares