Zašto su zmajevi toliko važni u kineskoj kulturi?

Life

Kineski zmajevi su centralni simbol Kineske nove godine, uličnih sajmova i uopće bilo koje proslave koja je dio kineskog kulturnog naslijeđa. Zašto ih toliko obožavaju?Kineski zmaj je mnogo više od običnog simbola koji donosi sreću. On je utkan u jezičku i metaforičnu tkaninu čitave kineske povijesti. Uz to, ne predstavlja samo nacionalnu maskotu, već i božansko stvorenje. Evo zašto je zmaj Kinezima toliko važan.

Zmajeva krv

Svaka civilizacija ima svoju priču o nastanku, a u slučaju kineskog naroda u središtu ovog mita je zmaj. Postoje različite interpretacije legende o kineskom postanju, a prema jednoj od njih, zmaj je taj koji je pomogao Pan Guu, tvorcu svih stvari, u ranoj fazi stvaranja svijeta. Druga verzija legende opisuje boginju Nu Gua kao biće s dva ženska trupa i repom zmaja, koja je prve ljude napravila od blata i potom dobila božanska svojstva.

Zmaj ima glavnu ulogu i u kineskoj plemenskoj povijesti. Legenda kaže, da je “žuti car” Huang Di, nakon što je porazio suparničko pleme, preuzeo njihov totem i pridodao ga svojem grbu na kojem je bila predstavljena zmija. Tijelo zmije se tako pomiješalo s dijelovima tijela drugih životinja napravivši sliku zmaja, te tako zmaj predstavlja i simbol kineskog ujedinjenja.

Kineski car

Dok se svi Kinezi smatraju potomcima zmaja, jedino je car dugo vremena bio smatran samim utjelovljenjem zmaja na Zemlji. Kroz povijest, jedino je car imao tu privilegiju na sebi nositi zmajevu odjeću – plašt u raznim bojama s devet izvezenih zmajeva na površini, i to u danima proslava i u posebnim prilikama. Kako je zmaj smatran najbožanskijom životinjom, tako je samo car mogao nositi božansku odjeću.

Devet zmajeva

U Kini nije cijenjen samo jedan zmaj, već se zapravo jednako poštuje devetero zmajeve djece, koji se mogu naći u gotovo svakom primjeru kineske umjetnosti ili arhitekture, pri čemu svaki od devet zmajeva predstavlja određene osobine i vrijednosti. Tako postoji zmaj koji predstavlja vodu dok drugi, na primjer, predstavlja muziku. Korištenje zmaja kao simbola u kineskoj arhitekturi ukazuje na svrhu izgrađenog objekta ili na vrstu energije koju objekt nosi u sebi.

Tijelo zmaja

Predstave o izgledu zmaja karakteristične za zapadnu civilizaciju veoma se razlikuju od onoga kako ovu mitsku životinju vide u Kini. Kineski zmaj je zapravo skup dijelova različitih životinja, pa između ostalog ima trbuh žabe, krljušt šarana, kandže sokola i šape tigra. Verzija Bixi zmaja ima tijelo koje oblikom podsjeća na kornjaču, dok je Suanni zmaj više u obliku lava, navodi Readers Digest.

Boja zmaja

Zmajevi se oslikavaju u različitim bojama ovisno o namjeni. Recimo, žuti zmaj je simbol plemstva, dok crveni zmaj uobičajeno simbolizira sreću i prosperitet.

Zmaj u umjetnosti

Upotreba zmaja u umjetnosti ima dugu povijest koliko i sama kineska civilizacija. Ovo stvorenje našlo je mjesta u gotovo svakom obliku stvaranja, bilo da se radi o skulpturi, slikarstvu ili nečem sličnom. Ovisno o tome kako je naslikan, zmaj može predstavljati različite stvari, te tako nakostriješeni zmaj, recimo, simbolizira snažnu muževnost.

Kineski zodijak

Zmaj je, također, peti znak po redu u kineskom zodijaku. Ljudi rođeni u godini Zmaja posjeduju kvalitete ovog stvorenja, uključujući izraženu inteligenciju, osjećaj ponosa i ambicioznost, dok među negativne spadaju arogancija i prevelika impulzivnost. Posljednja godina Zmaja bila je 2012. godina, dok će prva sljedeća biti 2024.

Pravedno biće

U zapadnoj kulturi, zmajevi su kroz povijest predstavljani na negativan način. Na primjer, u drevnom engleskom epu o Beowulfu, zmaj je zlo i pohlepno stvorenje koje nagomilava blago. U kineskoj kulturi, s druge strane, zmajevi nikada nisu tretirani kao neprijatelji već su isključivo slavljeni kao uzvišena i božanska stvorenja. Osim simbola sreće i otmjenosti, zmaj se doživljava i kao svemoguće stvorenje koje ljudima pruža zaštitu i otkriva im mudrost.

Zmaj u feng shui simbolici

Ako je suditi prema ovoj drevnoj kineskoj mudrosti, zmaj je predmet koji je preporučljivo držati u kući, jer donosi zaštitu i dobru sreću. Ipak, položaj zmaja u kući određuje i energiju u njoj. Tako zmaja uvijek treba postavljati iza leđa, da bi ostvario ulogu čuvara, a ako je postavljen ispred vas, bit ćete u sukobu sa zmajem. Vjeruje se, također, da pozicioniranje zmaja u blizini izvora vode donosi bogatstvo.

Kineska nova godina i ostale svečanosti

Zmajev ples dio je proslave svake Kineske nove godine u  kojem sudjeluje mnoštvo ljudi, čineći veliku pokretnu figuru u obliku zmaja. Ovaj zmaj je uvijek crvene boje, jer ona simbolizira sreću i prosperitet.

Ipak, zmaj nije samo rezerviran za novogodišnje proslave, već isto tako i za brojne tradicionalne ceremonije poput  Zmajevog festivala brodova koji se održava svake godine. Ova svetkovina održava se u znak obilježavanja protjerivanja pjesnika Qu Yuana, koji se suprotstavio dinastiji Qin tokom ere Zaraćenih država. Održava se petog dana petog mjeseca kineskog lunarnog kalendara i  obilježava se utrkom brodova na gotovo svakoj plovnoj površini širom zemlje.

Shares